Missionsföreningens jubileumsfirande

Denna kväll var det äntligen dags för vår jubileumskväll som planerats en längre tid. Förväntningarna var stora och frågan var hur många som skulle komma. Klockan närmade sig sju och det strömmade in människor från både när och fjärran t.o.m enda från Norge. Det blev ett 60 tal personer som kom för att fira att det var 130 år sedan församlingen i Fintorp bildades och att det var tio år sedan vi gjorde en omstart till Fintorps missionsförening.

Olov Häggbom hälsade alla hjärtligt välkomna till kvällens evenemang med att läsa en text om hösten. Sedan sjöng vi några psalmer med Mariette vid pianot. Efter detta visade vi några intervjuer som vi gjort med några av byns äldre invånare. Evy Claesson var först ut med att berätta om hur syföreningen fungerade förr i tiden och vad som förändrats till dagens träffar. Den största likheten var att det fortfarande bara är kvinnliga deltagare. Yngve Claesson berättade om alla auktioner han har varit på som fortfarande äger rum på trettondagsafton varje år. Eva Svensson pratade om när hon tog cykeln för att se när Ingrid Visth blev utsänd som missionär. Det var glädje men samtidigt lite ängslan om vad som kunde hända i detta uppdrag. Margit Jonsson berättade om sina år i söndagsskolan. Där fick de lära sig olika bibeltexter och minnestexter utantill, det var lite nervöst när man skulle redovisa dem. Hon berättade om sin tid i Fintorps egna sånggrupp, när de både spelade och sjöng på möten men även turnerade runt en del.

Nu var det dags att visa upp en del om Fintorps historia där vi dramatiserat och spelat in en speciell händelse. Den handlar om skollärare Axel Bernard Svensson.

Några invånare i början av 1900-talet under ledning av Maja Sjöberg satt i en stuga och bad att de skulle få en troende lärare. När han anlände till byn och det visade sig att han inte var troende, sa Maja att ”är han det inte så blir han det. Det har vi bett om och gud hör bön det vet jag”. Efter en tid visade det sig att han blev troende och senare i livet var med och startade samfundet bibeltrogna vänner. John Svanberg hade läst in en längre text om denna episod. Eva Svensson och Peter Claesson agerade skådespelare. Axel har skrivit ett antal böcker och i en av dem finns bland annat denna händelse med.

Sen var det dags för en stor tårtbuffé där alla fick äta så mycket de orkade. Under denna paus fick man se ett bildspel från de senaste tio åren sammansatt av Sandra Claesson. Vi hade även satt upp ett stort antal kort på väggarna som man kunde kolla på.

John berättade lite om den stora målningen vi hittat på vinden och monterat ihop. Den satt i det gamla missionshuset som låg på andra sidan av vägen. Den var målad av målarmästare Ström i Tenhult 1939.

Sen var det dags att sjunga igen. Nu blev det Tryggare kan ingen vara. Med Olov på gitarr och Mariette på det gamla instrumentet Cittra. Vilka duktiga musiker vi har.

Vi fick även besök av två tidigare pastorer som verkat i vår byggd och det var Kenneth Andersson och Alfred Staiger. Kenneth höll en kort andakt där han pratade om frihet välsignelse och att Jesus är med oss alla dagar tills tidens slut och vi får återförenas i himlen.

Ett stort tack till alla medverkande i kvällens program och som ordnat den fina tårtbuffen. Även ett jättetack till alla som kom för att minnas tillbaka till svunna tider och välkomna tillbaka till framtidens samlingar i vårt fina missionshus.

Peter Claesson
Fintorps Missionsförening