Äppelkväll

Under kvällen så var det givetvis äppelkaka som serverades.

Trädgårdskonsulent Magnus Edstedt från länsstyrelsen kåserade och visade upp 50 olika sorters äpplen. Stora och små, röda , gula och gröna. Bara en liten del av alla sorter som finns i Sverige. Vi fick också hjälp med att sortbestämma våra egna äpplen.

Det finns i stort sett bara några stycken yrkesmässiga trädgårdar i Sverige som odlar äpplen. Det största i Kivik och sedan kommer Vätterbygden. För 10 år sedan fanns bara röda eller gröna äpplen i affären, i dag finns det många fler att välja, både utländska och svenska, stora och små med olika syra o sötma i.

Magnus berättade om äpplets väg från tidiga 1700- talets Filippa, och många andra sorter fram till vårt nya äpple Aroma som började säljas i affärer 1973.

Allergiker kan ha svårt med äpple, men nu finns det en sort som kommer i ut affärerna i december som heter Gloster. Man kan också testa att köra äpplet i micron 1/2- 1 min så försvinner allergenerna. Se upp med importerade äpplen som ofta har rester av bekämpningsmedel kvar. I Sverige och har vi mycket strängare regler för besprutning av frukt och grönt.

Bra val:

  • köp i första hand svenska äpplen
  • helst närodlade
  • gärna ekologiska

Det kan vara svårt att odla äpple på höglandet på grund av det kalla klimatet, det är inte kylan i sig som är problemet, utan den stora värmeväxlingen som blir i mars med kalla nätter och varma dagar. Då kan man hänga över en fiberduk för att hjälpa trädet.

Andra bra tips:

  • Att lura ett ungt träd till blom genom att hänga tyngder i grenarna så att de pekar utåt.
  • Klippa äppelträd kan man göra i stort sett hela året. Om man vill ha lika mycket frukt på trädet varje år måste man gallra karten hårt för i augusti sker blombildningen och trädet orkar inte med både blombildningen och alla kart.

Vi fick också höra lite om att hur det går till att ympa ett äppelträd, det måste man göra för att få samma art. Det går nämligen inte att ta en kärna från en Astrakan som Vilhelm Moberg skrev om i Utvandrarna. Sätter man en kärna så blir det en annan sort, som kan vara ganska likt moderträdet men är det är ändå en ny sort.